Blog Image

Dansgladsbloggen

Allt om dans och litet till

Hemsida: dansglad.se
Kontakt: Örjan Wikström (kontakt@dansglad.se), Ellika Eng (ellika.eng@dansglad.se)

Bredängsgänget på Timmermansgården 2023-03-22

Uncategorised Posted on Fri, March 29, 2024 12:30:05

För första gången på mer än fyra år besökte vi en dans igen. Det var en eftermiddagsdans på Timmermansgården, där Bredängsgänget spelade.

Timmermansgården brukar ordna två till tre danser per säsong på fredagseftermiddagar, där oftast Bredängsgänget står för musiken. Det är fri entré, med servering och lotteri.

Bredängsgänget har en blandad repertoar av evergreens med sånger vi gärna sjunger med i, litet latinskt och en eller annan swinglåt. De brukar också blanda in ett fåtal gammaldanser när danspubliken så önskar.

För de som inte har varit på Timmermansgården så ligger den intill Södra Station, och har ett litet men bra dansgolv, med en liten scen i ena änden. Verksamheten i Timmermansgården har även många andra blandade aktiviteter.

För oss kändes det som ett experiment att på nytt pröva på att dansa. Ellika har ju sitt knä, och för egen del har förstås både åldrande och frånvaro av dans påverkat dansförmågan.

Och visst kändes det när vi på nytt snört på oss dansskorna. Yrseln, som varit obefintlig under väldigt många dansår, kunde jag åter ana redan vid ganska måttligt svängom, och många gamla dansvarianter kändes avlägsna. Men ändå!

Dansen gick över förväntan. Det var roligt och gav mersmak. Med viss försiktighet och ödmjukhet för att hålla yrseln på avstånd så tyckte vi ändå att dansen flöt på riktigt bra!

Roligt var också att trots den långa frånvaron från dansgolven, så träffade vi på flera dansbekanta från förr.

Jag hoppas att vi med försiktighet kan börja återuppta dansen.

Bredängsgänget på Timmermansgården 2024-03-22

Dans på Timmermansgården 2024-03-22, Ellika i förgrunden


Eftersom det gått så lång tid sedan förra inlägget i bloggen förmedlar jag även vad som tilldragit sig för oss sedan förra inlägget midsommaren 2022.

Vandringar

Våra skogspromenader som återfinns under avsnittet Ute på dansglad.se, har vi hållit igång. Ellikas artros har gjort att vi försökt sätta en maxlängd på 15 km på promenaderna. Vid ett par tillfällen har det dock blivit längre, och det har funkat någorlunda. Vi överväger att öka maxlängden till 16 km, i så fall blir betydligt fler vandringar möjliga.

Trehörningen nära Paradiset 21 april 2023 10:40. Från vandring Ådran-Västerhaninge

Sandasjön 2023-10-10
Sandasjön 2023-10-10
Från vandring Näset rundtur 2023-08-16

Bogesundslandet – från vandring Kulla vägskäl – Pålsundsbron 2023-09-17

Körsång

För min del flyter också körsången på bra. Sedan förra inlägget i bloggen har jag deltagit i konserter med Birkakören med blandat innehåll 2022 och 2023 på våren, vid det senare tillfället spelade jag även en liten melodi blockflöjt. Jag lämnade åtminstone för tillfället Birkakören därefter. Jag sjunger nu som tidigare med Vendelsökören, och vi har bland annat framfört följande konserter:

  • Våren 2023, Johannespassionen (Bach) med orkester och solister
  • Nationaldagskonsert 2023,  Arvo Pärts Salvo Regina + Kung Liljekonvalje av Holmen + Sverige + Förklädd Gud med orgel
  • Hösten 2023, Missa Brevis + Tillägnan + Önskan med Monica Dominique med familj
  • Våren 2024, Magnificat (Buxtehude) + Magnificat (Bach) med solister och orkester
  • Adventskonserter, varav en med brass

Det är även en konsert planerad för maj i år (2024), Sacred Concert (Duke Ellington) med storband. Repetitioner för denna har precis påbörjats, i veckan före påsk.

Generalrepetition inför Johannespassionen (Bach). S:t Eskil 2023-04-02
Jag och min äldre bror, inför konsert Magnificat (Buxtehude + Bach)
Bach Magnificat med Vendelskören, 2024-03-17


Midsommar 2022

Uncategorised Posted on Tue, June 28, 2022 11:26:14

Det är nu ett och ett halvt år sedan mitt förra blogginlägg. En stor del av denna tid har dansen stoppats av pandemin, men under hösten 2021 och våren 2022 har många danser gradvis återkommit, om också i en del fall i mer begränsad omfattning jämfört med hur det var före pandemin.

Och nu i sommar är många av spelmansstämmorna tillbaka, liksom en hel del andra sommardanser. Vi får hoppas att dessa åter kan locka både gamla och nya dansare.

För egen del har det under denna tid inte blivit någon dans alls. Men som tidigare har vandring i skogsområdena runt Stockholm fortsatt. När rekommendationerna att undvika resor med SL togs bort underlättades detta äntligen. Men tyvärr har nu dessa begränsats igen av annan orsak, då Ellika fick besvär i ena knäet. Det har nu med träning blivit bättre, och förhoppningsvis ska vi kunna gå vandringar med måttlig längd igen.

Nackareservatet 2021-02-28
Sandasjön 2021-10-06
Ösby träsk (Gustavsberg) 22-06-15

Jag har sedan jag gick i pension också ägnat mig åt körsång. Under pandemin ställdes även denna verksamhet in, och i samma takt som dansen har körverksamheten gradvis återupptagits. Nu i vår har jag deltagit i fem publika framträdanden:

  • Det våras för Operan i Handen (Vendelsö kammarkör m.fl.)
  • Vårlig visbukett i Kristinehofs Malmgård (Birkakören)
  • Högmässa tema Benny Andersson i Vendelsö kyrka (Vendelsö kammarkör)
  • Gloria (Vivaldi) och Alleluiah (Perder) i Handen (Vendelsö kammarkör, Sas-kören m.fl.)
  • Medverkan vid minneskonsert för Madeleine Ugglas stipendiefond i Eric Ericson-hallen (Skeppsholmen)
Minneskonsert Madeilene Uggla Eric Ericssonhallen 2022-05-21
Madeleine Ugglas stipendiefond konsert Eric Ericssonhallen – Birkakören

På konserten i Kristinehofs Malmgård blev det även en snutt dans för mig. Så kort den än är, så kändes det roligt att få improvisera några steg dans igen.

Videosnutt (6 Mb): https://dansglad.se/videor/birka_dans_220403.mp4
Videosnutt (11 Mb): https://dansglad.se/videor/birka_nyaroster_220403.mp4

(Om videosnuttarna ovan inte fungerar, kan det gå bättre med annan webb-läsare)

Midsommaren 2022 har just passerat, med fantastiskt högsommarväder. På Tynningö kunde återigen den traditionella dansen runt midsommarstången återupptas. Jag har under ganska många år medverkat med dragspel och även spelat till danslekarna vid dessa tillfällen.

Midsommarfirande på Tynningö (Åkershov) 2022
Midsommar på Tynningö (Åkershov) 2022


Oåret 2020 – årsbetraktelse

Uncategorised Posted on Fri, January 29, 2021 14:10:21

Knappen är oi!

Konstigt lät det, när jag i åttaårsåldern besökte pappas hemtrakter i Norrbottens skärgård. Att koftan kan vara oknäppt känner vi ju alla till, men uppe i norr mötte vi flera nya o:n. Något jag inte hört själv men fått berättat, är när en tågresenär stack ut näsan genom tågfönstret en iskall vinterdag i Bastuträsk och frågade en gumma på perrongen hur kallt det var. Hon lär då ha svarat ungefär så här:

“Hän-Celsius har krupit ner i kulan och har okommit opp!”

Det gångna året har också inneburit nya o:n, tyvärr dock inte avseende sådana observationer av fruset kvicksilver.

2020 odansade vi i stället, från mitten av mars ungefär. Det har nog funnits enstaka dansföreningar som för sin egen krets haft säkerhetsomgärdad dans. Och det har funnits ett fåtal covidanpassade danskurser.

Sammantaget tycker jag vi kan känna oss stolta över hur vår dansgemenskap har tagit sig an utmaningarna under 2020.

Detsamma gäller den körsång som jag ägnat mig litet åt sedan pensionen. I mitten på mars hade jag fyra konserter planerade för våren, och var mitt i inövandet av två, då allt blev inget.

I ett större perspektiv har kultursektorn ohaft nästan all verksamhet. För publik och oss som har det som fritidsintresse har det varit tråkigt, men gissningsvis för de som har det som yrke mer av en katastrof.

2020 har vi också orest mer än på många år. Flygverksamheten har reducerats till en rännil av sitt forna jag, taxinäringen har onärt, hotell och restaurang ser nog hellre oalls än med ovilja tillbaka på det gångna året.

Och sedan har vi ju oss själva. Att ha ohaft corona får man vara glad över, möjligen är de som haft viruset utan allvarligare men ännu gladare. Men sammantaget får man nog beskriva året som oglatt för de flesta av oss.

Finns det då inga ljuspunkter? Jodå! Min hemsida handlar ju mest om socialdans, men sedan några år finns också avsnitt om friluftsliv och hundar. Under året har detta rönt mycket större intresse.

Men för vår egen del har det snarare varit det motsatta. Myndigheterna har ju uttryckt att vi i allmänhet, och i synnerhet 70+ som jag själv numer tillhör, inte ska begagna kollektiva färdmedel om det inte är absolut nödvändigt. Nyligen har jag erfarit att min tolkning av absolut nödvändigt skiljer sig väsentligt från vad chefen för myndigheten MSB lägger i begreppet. Men även om jag hade vetat det, hade jag ändå litat på mitt eget förnuft.

Sålunda har vi inte företagit en enda kollektivresa sedan mitten av mars. Och bil för privata ändamål tycker inte kommunpolitikerna vi ska ha. Konsekvensen är att om vi håller oss till politikernas vilja, så har den äldre delen av befolkningen som jag själv tillhör inga möjligheter att ta sig längre från sin egen port än de egna benen bär.

De dagslånga skogspromenader/skidturer som alltid varit en viktig del av mitt liv, har av denna anledning under året oftast också föregåtts av ett o. Så länge vi var på sommarstället disponerade vi dock bil, vilket då möjliggjorde flera härliga skogspromenader.

Nynäsleden i närheten av Tornberget 2020-07-09

Men det största O:et, kanske uttryckt som Oh!, måste ändå tilldelas det som hamnat litet i skuggan under 2020, nämligen det ouppnådda klimatmålet.

Trots att flygresandet decimerats till en rännil av vad det var året innan, att vi reser mindre även hemmavid jämfört med året före, att diverse satsningar pågår på att ersätta fossilkraft, och att folk jobbar hemifrån i aldrig tidigare skådad omfattning, så ser man inte mer än ett litet hack i den ständigt stigande kurvan för klimatpåverkan.

2020 var det varmaste året hittills trots La Ninja som normalt ger kallare klimat. Nya kolkraftverk byggs fortfarande, halterna av koldioxid i atmosfären fortsätter att öka. Och ovanpå detta finns det säkert många hundratals miljoner människor med ytterst små klimatavtryck som bankar på dörren för en bättre tillvaro, som de och även jag tycker de har all moralisk rätt till.

Men nu är det ett nytt år! Jag tror och hoppas att 2021 kan bli bättre ur flera avseenden, om också inte för den största och viktigaste utmaningen – klimatet. Efter påsk eller i sommar hoppas jag att de flesta av begränsningarna från pandemin kan börja hävas. Dans, friluftsaktiviteter och körsång kan vi hoppas då återgår till något som påminner om det vi hade förut.

Och kanske får jag då gå till mataffären också!

Från vår dagliga eftermiddagspromenad på Tynningö, Askrikefjärden i bakgrunden (2020-09-28)
Mys i stugan på Tynningö 2020-09-25